JPF : Zašto je poludeo gospodin R ? (VIDEO)

UŽICE-Jugoslovensko dramsko pozorište nastupilo je na JPF-u sa predstavom „Zašto je poludeo gospodin R „rađenu po filmu Rajnera Fasbindera,a u režiji Boba Jelčića.

Fasbinderov film je iz 1970. godine a poznati reditelj iz Hrvatske Bobo Jelčić  se u predstavi bavi  pojedincem, odnosom pojedinac – društvo, njegovim intimnim svetom, etičkim i moralnim normama.

Bivši upravnik JDP-a Branko Cvejić kaže da je Jelčić vanserijski reditelj sa kojim je ovo pozorište dogovaralo saradnju više od deset godina.

„Prvi put sam gledao Jelčićevu predstavu „Druga strana“ ,koja je bila savršena.Od tada sam pokušavao da ga dovedem da sarađuje sa  našim  pozorištem .Meni kao upravniku to nije uspelo jer Jelčić režira jednu najviše dve predstave godišnje.Tamari je to uspelo i srećan sam što glumim u ovoj predstavi i što sam pod stare dane u prilici da oprobam nešto novo.Jer ovo je neuobičajeni postupak i predstava“ ,priča Cvejić.

Gospodina R tumači Boris Isaković.

„Ja volim ovu vrstu teatra i bilo mi je zanimljivo i uzbudljivo što predstava zahteva potpuno prisustvo glumca .To je nešto što je izazov,kao i asocijativni pristup publici „,kaže Isaković.

„Jelčić je tražio od nas da nađemo poziciju,taj temelj u samom sebi.Mi smo bili autori monologa na probama.Pored Fasbindera i mi smo pisali.Bilo je to za nas vrlo neobično i korisno iskustvo“,ističe Nataša Tapušković koja igra gospođu R.

U predstavi igraju Boris Isaković, Nataša Tapušković, Branko Cvejić, Dubravka Kovjanić, Milan Marić, Bojan Dimitrijević, Jelena Stupljanin, Vesna Čipčić, Feđa Stojanović i Pavle Korać. Dramaturg je Nataša Govedarica, scenograf Aleksandar Denić, a kostimograf Maja Mirković.

Publika je predstavu ocenila sa 4,13.

U petak na JPF-u nastupa Hrvatsko narodno kazalište Split sa predstavom „Kroćenje goropadnice“.

You may also like...