JPF: Nečista krv i vreme (ne)pristajanja (VIDEO)

UŽICE – Ovogodišnji 24. Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda” otvorila je predstava Nečista krv, rađena prema tekstu Bore Stankovića, u režiji Milana Neškovića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda. Publika je predstavi dala ocenu 4,40.

U predstavi nema folklornih elemenata, niti jezika starog Vranja, ali ima svevremene priče o ljubavi, strasti, čežnji i patnji, kako ličnoj, tako i porodičnoj. Svi junaci su zadržali karakteristike koje su imali i kod Bore Stankovića, ali im je dat i “savremeni dodir” kroz govor i situacije u kojima se nalaze.

„Meni je drago što i ljudi prepoznaju da to što se dešavalo negde na jugu nije pitanje dijalekta nego istinitosti ili verovatnosti“, objasnio je reditelj Milan Nešković.

Prilagođavajući Stankovićev tekst savremenom životu Maja Todorović ističe da se u svakom njegovom delu mogu pronaći bar tri teme koje se mogu obraditi kao zasebna celina.

„Bavili smo se temom nasilja jer je to nešto što je sveprisutno, ali i preispitivanjem zašto žene na to pristaju i zašto se o tome i dalje ćuti“, objasnila je Todorovićeva.

Gordu i strastvenu Sofku, koja se inati sa svojom sudbinom, ženu koja je svesna sebe, svoje lepote i porekla tumačila je mlada glumica Jovana Stojiljković.

„Sofka je neko ko u ovoj predstavi, kao i u romanu, ne vodi nego trpi radnju“, objasnila je mlada glumica kako je doživela svoj lik.

Večnim pitanjem kako se nosimo sa teretom svakodnevnog života i koliko uspevamo da budemo njegovi junaci bavi se i ova predstava. Ono što je savremeno i večno u romanu „Nečista krv“ jeste to preispitivanje.

„Pristajemo i danas na iste stvari, samo je sve drugačije upakovano, drugačiji su motivi i nazivamo ih drugim imenom“, objasnila je vezu između našeg i vremena u kojem je pisao Stanković glumica Nataša Ninković.

Lik Sofkinog oca efendi Mite, koji ju je zbog novca izdao i prodao kao stvar, maestralno je dočarao Nebojša Dugalić.

„Postoji jedan paradoks jer se od muškarca svakog dana očekuje da bude jak, da bude junak svoga dana. On mora biti jak kao muž, kao mužjak, kao otac i od njega se očekuje da ponese najveći teret, a to je frustrirajuće“, objasnio je Dugalić.

“ Iskusna glumačka ekipa, svaki od njih pojedinačno su ličnosti sa velikim ja i oni su učinili da ova predstava bude ovakva kakva jeste i verujem da će uspeti da promene i vaše ja“, reči su hvale koje je izrekla upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić za glumačku postavu ove predstave .

Večeras, druge večeri Festivala publika će moći da vidi predstavu „Lorencačo“, Alfreda de Misea, u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Borisa Liješevića.

You may also like...