JDP“ Tako je (ako vam se tako čini)“ (VIDEO)

UŽICE- Prve festivalske večeri na sceni užičkog Narodnog pozorišta Jugoslovensko dramsko pozorište izvelo je  predstavu „Tako je (ako vam se tako čini)“ Luiđija Pirandela u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića.Pirandelo se u ovoj tragikomediji, napisanoj 1917. godine, danas vrlo aktuelnoj, bavi pitanjem šta je istina, gde je istina i da li je uopšte dokučiva.

Grupa malograđana pokušava da otkrije istinu o gospođi Froli i njenom zetu gospodinu Poncu – šta se krije iza njihovog odnosa, zbog čega majka ne živi sa ćerkom, čija je priča istinita, a ko je lud.

Sve to posmatra Lamberto Laudizi i na momente pokušava da ih ubedi da je nemoguće otkriti istinu, da „činjenice ne sadrže stvarnost“, da treba verovati i jednom i drugom ili nijednom od njih.

Radoznalost, opsednuto traganje za istinom, zavirivanje u tuđu privatnost, odsustvo apolutne istine, varljivost percepcije, mnogostrukost perspektiva, manipulacija istinom, servilnost moćnima, sve se to prelama u Pirandelovoj priči koju zaključuje gospođa Ponca: „Ja sam ona za koju me vi smatrate“.

U predstavi igraju Predrag Ejdus, Jelisaveta Sablić, Branislav Lečić, Marko Janketić, Nenad Jezdić, Rada Đuričin, Jasmina Ranković, Irfan Mensur, Vesna Stanković, Slobodan Tešić, Lazar Đukić i Nevena Ristić.

Publika je više puta tokom predstave aplauzom pozdravljala Jezdića, Sablić, Lečića, Ejdusa, a izvođenju su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, vršilac dužnosti predsednika Vlade Ivica Dačić, ministri AnaBrnabić, Zoran Đorđević.

Jagoš Marković je osmislio scenografiju i izabrao muziku, kostimograf je Bojana Nikitović, za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović, za dizajn svetla Dejan Draganov, a za dizajn zvuka Igor Bošković.

Publika 22.JPF je ovu predstavu ocenila ocenom 4,61.

Druge festivalske večeri na repertoaru je predstava „Samoubica“ Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica, po tekstu Nikolaj Erdman, u režiji Veljka Mićunovića .

You may also like...