Irkići gaje osmoro dece (VIDEO)

UŽICE – Kada se kaže da u porodici ima mnogo dece, najčešće se misli da ona živi na rubu egzistencije, kao i da se materijalno bogate porodice ne odlučuju za mnogobrojno potomstvo. Porodica Ilije i Branke Irkić iz Užica prkosi ovim pravilima, imaju privatni biznis i, za sada, gaje osmoro mališana za koje su se odlučili jer ih je, kako kažu, Bog blagoslovio.

Od 14 godina do osam meseci, poređali se sve jedno drugom do ušiju: Milica, Vasilije, Bogdan, Anastasija, Nikola, Ksenija, Lazar i najmlađa Vasilija. Kažu kod njih nikad nije dosadno, kod njih je stalno žurka.

Iako vrvi po kući kao košnica, da bi dobro funkcionisali od malih nogu znaju svoje obaveze i organizaciju. Starija deca brinu o mlađoj, a ujedno slušaju starije. Svi koji idu u školu su odlični đaci. 

Njihova mama Branka kaže da kad ju je Bog već obdario da može da ima dece, zanimanje mame je najbolje što je mogla da odabere. Deca su prioritet, svako je različito i izazov ga je razumeti i vaspitati.

„Sve teškoće, koje su uglavnom fizičke prirode se vrlo lako zamene njihovim osmesima, rezultatima i odrastanjem. Nama je, ustvari, samo lepo“, tvrdi Branka.

Irkići su porodica koja ima mogućnosti da odgaja toliko mališana, ali Branka ističe da sve to nije bitno, ako ne postoji ljubav, želja i žrtva.

„Deci nije bitan društveni status, novac ili kako će se obući, već da imaju pravo na život, ljubav i smeh“, kaže ova super mama.

„I ja sada kad ih pogledam i vidim da su svi živi i zdravi, znam da sam na pravom putu“, zaključuje Branka.

A dobar put u Irkićima je bliskost, poštovanje starijih, negovanje tradicije i vera u Boga. A ako Bog da, kaže Branka, biće još mališana u njihovoj kući.

You may also like...