Gujaničić :Najviše poziva u Srbiji ,a duplo manje novca za užički SOS telefon

UŽICE-Sve što se tiče nasilja u porodici i njegovog institucionalnog rešavanja je jedan korak napred,dva nazad,izjavila je predsednica UO Ženskog centra Radmila Gujaničić posle današnjeg sastanka sa predstavnicima OEBS-a,Centra za socijalnu politiku i predstavnika pružaoca usluga socijalne zaštite sa područja Zlatiborskog okruga.

Gujaničićeva je iznela primer SOS telefona ,čije funkcionisanje je u Zlatiborskom okrugu dovedeno u pitanje zbog uvođenja nacionalnog SOS telefona.

„Lokalne samouprave misle da će uvođenjem nacionalnog SOS telefona da se reši problem,što nije moguće sa tih 5 linija,a sporan je i način uspostavljanja te usluge zbog čega je tri puta konkurs povučen iz procedure.Zbog toga ,već  godinu i po dana ,izostaje adenvatna podrška onima kojima je potrebna,a lokalne samouprave,poput Užica prepolovile su svoja izdvajanja za SOS telefon sa milion na 500 hiljada dinara u ovoj,a ta srtedstva će biti ,prema informacijama,izdvojena i naredne godine „,priča Gujaničićeva.

Ona ističe da je SOS telefon u Užicu do 30.novembra imao najviše poziva u Srbiji 1004 ,da je 155 žena tražilo podršku i da je pruženo 1247 usluga žrtvama nasilja.

Na sastanku je predstavljen i Model za primenu standarda i pravnih tekovina EU na lokalnom nivou.Savetnica za rodnu ravnopravnost iz OEBS-a Zorana Antonijević istakla je da je novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici fokusiran na žrtvu ,ali da centri za socijalni rad nisu dobili adekvatnu pripremu za njegovo sprovođenje poput tužilaštva i policije.

„Takođe,šteta je je da oni koji kreiraju i donose odluke ne čuju glas sa lokala i uvaže ga“,rekla je Antonijevićeva.

Milica Stranjaković iz Centra za socijalnu politiku istakla je da je ova organizacija  napravila Predlog indikatora za socijalnu zaštitu na lokalnom nivou za materijalna i novčana davanja i za usluge socijalne zaštite ,kao pomoć lokalnim samoupravama da prate svoje podatke iz godine u godinu,trendove i porede se sa drugim opštinama i na taj način unaprede različiter politike u ovom domenu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...