Nevreme nanelo štetu malinjacima (VIDEO)

ARILJE – Oluja praćena gradom i jakim vetrom nanela je štetu malinarima u Zapadnoj Srbiji. Najviše su pogođena sela u okolini Arilja i Ivanjice, a u nekim malinjacima grad je uništio skoro sve. Dodatni problem ove godine su I berači kojih možda neće biti dovoljno zbog epidemije korona virusa.

Poljoprivrednici u ariljskom kraju posle vremenkse nepogode nemaju dobra očekivanja za ovu godinu. Među njima je i proizvođač malina Dragan Bogdanović iz sela Trešnjevica.

„Moj malinjak nije zahvatio grad ali je zahatila oluja i vetar je polomio lastare. Ove gdoine će biti 20 posto manji rod jer je sadni materijal veoma loš, nema radne snage, katastrofa je u malinjacima“, kaže Bogdanović.

Iz Asocijacije malinara smatraju da je najbolja strategija usvojiti cenu za duži vremenski period.

„Bolje da se napravi kompromisna cena na deset godina 1,75 evra i da svi znamo koliko ćemo proizvoditi“, rekao je predsednik Ascoijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović.

Epidemija korona virusa usporila je sezonske radove, a malinari sada imaju novu glavobolju.

„Nemaš koga sada da primiš u kuću. Treba ti 6000 dinara da bi platio test. Ja imam četvoro unučadi, ne smem nikog da primim u kuću“, kaže Bogdanović.

Iako je početak branja sve bliži vlasnici malinjaka i dalje ne znaju koliko radnika će imati na raspolaganju.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.