Filmadžije na Interakciji o ženskim pitanjima

POŽEGA – U Požegi će od 11. do 28. avgusta boraviti mladi dokumentaristi iz 23 zemlje, koji će u okviru 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija i 8. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc učestvovati u produkciji dokumentarnih filmova, pohađati predavanja iz režije kreativnog dokumentarnog filma, prisustvovati projekcijama i razgovorima o dokumentarnom filmu.

Petnaest studenata filmskih škola sa katedri za produkciju, režiju, kameru, zvuk i montažu iz Francuske, Argentine, Alžira, Egipta, Španije, Saudijske Arabije, Indije, Rusije, Slovenije, Palestine i Srbije formiraće tri filmske ekipe koje će u narednih sedam dana snimati dokumentarce na temu „Ženska pitanja“ u Čačku, Ivanjici i Užicu. Po završetku snimanja, 18. avgusta, svih petnaest učesnika će se ponovo okupiti, ovoga puta u Požegi, gde će u narednih deset dana montirati filmove i baviti se njihovom postprodukcijom.

Učesnicima kampa, u Požegi će se pridružiti i sedamnaest polaznika ovogodišnjeg masterklasa Interdoc, mladih dokumentarista iz Poljske, SAD, Indije, Malezije, Libana, Kipra, Rumunije, Južnoafričke Republike, Meksika, Jordana, Filipina, Čilea, Singapura sa kojima će iskustvo iz režije dokumentarnog filma podeliti domaći dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

U okviru ovogodišnjeg  trećeg po redu rezidencijalnog programa za umetnike iz Srbije IVA -inter video action umetnici iz Novog Sada Mia Ćuk i Slobodan Stošić će u saradnji sa mladim filmadžijama učestvovati u produkciji svojih video radova.

U okviru pratećeg programa Interscreen biće prikazani nagrađivani dokumentarni filmovi, od izabranih studentskih dokumentarnih filmova ovogodišnjih učesnika, preko nagrađivanih filmova domaćih autora: Mile Turajlić (Druga strana svega), Nemanje Vojinovića (Daljine) i Srđana Šarenca (Selo bez žena), pa do retrospektive filmova čuvenog reditelja Živka Nikolića, majstora kratkog dokumentarnog filma.

Premijera filmova snimljenih tokom kampa zakazana je za 27. avgust u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Već trinaest godina organizator Nezavisni filmski centar Filmart nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih i podstakne produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola.Tokom dvanaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je 219 učesnika iz 53 zemlje, dok je na masterklasu Interdoc učestvovalo 97 učesnika iz 36 zemlje. Snimljena su 44 dokumentarca i osvojeno 15 nagrada na filmskim festivalima u zemlji i svetu.

You may also like...