Filipović:Nesposobna vlast sa SNS-om kriva za gubitak donacije

UŽICE-Demokratska stranka nije podržala skupštinski predlog za osnivanje komisije za utvrđivanje odrgovornosti za gubitak donacije za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda,jer smatramo da SNS formiranjem te komisije želi da obmane javnost ,prikrije svoju nesposobnost tako što će okriviti one koji za to nisu krivu,izjavio je zamenik šefa odborničke grupe DS-a Ivan Filipović.

ds1

Filipović je,na dan ašnjoj konferenciji za novinare,optužio je lokalnu vlast na čelu sa SNS-om za gubitak donacije.

„Nesposobna i loša vlast koja je u Užicu od 2012. godine izgubila je donaciju od 15,2 miliona evra.Donaciju EU  koju je obezbedio Jovan Marković i Demokratska stranka.Zvanična potvrda o dobijanju donacije stigla je od Vensana Dežera   14 dana pre prekomponovanja vlasti u Užicu i smene Jovana Markovića.Na sve što se posle toga dešavalo mi nismo mogli da utičemo „,rekao je Filipović.

Demokratska stranka dostavila je novinarima na uvid  poslovne informacije vezane za izgradnju  postrojenja za preradu otpadnih voda u Gorjanima.

„Studija izvodljivosti početa  u 2009.godini i završena u 2010.godini, finansirana od strane Evropske unije u okviru projekta „Infrastrukturni projekti Zapadnog Balkana-projekti razvoja vodovodnog i kanalizacionog sistema Užice“

To je bio preduslov za obezbeđivanje donacije od 15,2 miliona evra. Prva faza podrazumeva izgradnju fabrike od 8,5 miliona evra i izgradnju mrežne kanalizacije u naseljima Turica, Krčagovo, Ada, Vrela, Gorjani, Potočanje u iznosu od 6,6 miliona evra, odnosno preko 1,8 milijardi dinara

Druga faza ove studije predviđa zamenu vodovodnih azbestnih cevi dužine oko 50km i zamenu primarne mreže vodovoda od fabrike vode u Užicu do Vrutaka u iznosu od 12 miliona evra, što ukupno čini investiciju od 27 miliona evra, koja je 95% donacija države Srbije i evropskih fondova i 5% učešća lokalne uprave.

U periodu od 2008-2012..godine kada je stožer vlasti bila Demokratska stranka, urađeni su svi predveđeni pripremni radovi za realizaciju projekta. Obezbeđena je podrška Direkcije za vode, resornog ministarstva, Vlade Republike Srbije i Evropske komisije za finansiranje tog projekta u iznosu od 15,2 miliona evra.

Konačna potvrda o finansiranju ovog projekta dobijena je od gospodina Dežera 15.10.2012., 14 dana od smene tadašnjeg gradonačelnika Jovana Markovića.

Ključni  propusti u izradi projekta dešavaju se posle promene vlasti zbog nerada, neodgovornosti, nebrige i neznanja aktuelne gradske vlasti i ogledavaju se u sledećem:

1.            Izrada Plana generalne regulacije tog područja, koja je započeta stupanjem na snagu 13.aprila 2012.godine, sa ciljem završetka do januara 2013.godine, kasnila je 10 meseci i završena je 24.09.2013. godine

2.            Od 01.novenbra 2012.godine do 21.06.2013.godine (8 meseci) gradsko rukovodstvo nije formiralo Radni tim za realizaciju projekta.

3.            Od 30.12.2013.kada je Plan poslat u nadležno ministarstvo, do 20.09.2014. godine bilo je potrebno da se proglasi javni interes. Niko ne reaguje  9 meseci.

4.            Od septembra 2014.godine, kada je proglašen javni interes,  pa do oktobra 2015. godine nema ozbiljnijih aktivnosti o rešavanju eksproprijacije zemljišta.

5.            7.jul 2013.godine se smatra kao početak realizacije projekta posle potpisanih sporazuma lokalne samouprave, Vlade Republike Srbije i Evropsle komisije kada počinje sa radom i konsultantska kuća „GAUFF“.

6.            13.06.2014.godine potpisan je Poseban ugovor o investicijama između KFW banke, Vlade Republike Srbije, Grada Užica i Vodovoda i potpisan je i Trilateralni ugovor između Republike Srbije, Grada Užica i Vodovoda. Potpisivanjem ovih ugovora preuzete su sve obaveze koje su jasno definisane za svaku od potpisnica ugovora“.

Tri godine se ništa nije radilo u realizaciji ovog projekta, a sada se, kroz prljavu kampanju, za neuspehe i krah ove donacije, pokušava optužiti  Demokratska stranka i Jovan Marković,poručio je Filipović i postavio pitanje zbog čega se sredstva namenjena za postrojenje nisu preusmerila na rekonstrukciju Fabrike vode u Užicu.

ZooM

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.