Dvotočkaši podigli prašinu na Tari (VIDEO)

TARA – Najveća i najteža hard enduro trka u Srbiji Xross Challenge okupila je na Tari oko 130  hard enduro vozača koji su za tri dana motorima savladali oko 200 kilometara neprisutpačnih terena i postavljenih prepreka.

Lepo vreme ove godine omogućilo je hard enduro vozačima da uprkos velikoj prašini savladaju strme uzbrdice, prepreke i opasne nizbrdice Tare mnogo brže nego prošle godine. Ipak, drugačiji vremenski uslovi , za vozače motora dizajniranih da testiraju izdržljivost na neravnom terenu, pokazalo se, nisu važni koliko veština, pa je prošlogodišnji pobednik i jedan od pet hard enduro vozača u svetu, južnoafrikanac Vejd Jang dominirao i ove godine.

„Super je bilo, ovo je dobra trka i oranizacija je odlična, radujem se ovom izazovu i iznova uživam u planinskim predelima“, kaže Jang.

Xross Challenge ne samo da je najveća trka u Srbiji, već je jedna od najtežih na Balkanu, Oko 200 kilometara takmičari prođu u klasama Pro, Expert i Hobby, a najatraktivnija posetiocima je Pro klasa u kojoj su pored Vejd Janga, uspešni bili i Bugarin Teodor Kabachiev i Hrvat Matija Zec.

„Staze su sjajne, ima dosta drveća i kamenjara, baš sam zadovoljan“, potvrđuje Kabachiev.

Pored trka okupilo se i više od pedesetak vozača dvotočkaša u turističkom razgledanju Tare, a mnogi su prevalili i hiljade kilometara, kao što su gosti iz Rusije. Xross challenge je prilika za strance da se upoznaju sa planinom, a za lokalne posetioce da se upoznaju sa ovim sportom.

„Prvi put sam na Tari, sjajni su reljefi, pravi za održavanje ovakvih trka. Sve što su nam rekli o ljudima i predelima ovde je tačno, sve nam se dopada“, priča Ilja iz Rusije.

„Ideja nam je i da se što više lokalnog stanovništva upozna sa ovim sportom, jer retko je da toliko vozača iz celog sveta dođe u Srbiju“, kaže organizator Vladan Komatović.

Iz 13 zemalja, najviše je vozača bilo iz Slovenije, pa je tako u Espert klasi najbolji bio Marko Ruster, veteran Gorazd Krajger, a dama Tjaša Fifer. Jedino je Hobbi klasu osvojio Čeh Maciej Juraszek.

 

You may also like...