Doček pravoslavne nove godine u Jablanici (VIDEO)

JABLANICA, ZLATIBOR – Mi smo je prisvojili, ali nova godina koju smo sinoć dočekali je pravoslavna jer je slave Rusi, Gruzini, monasi na Svetoj Gori pa čak i pravoslavni Japanci. Istorijski podaci govore da je proslava pravoslavne nove godine u Srbiji prvi put zabeležena u beogradskoj Kasini 1923. godine. U vreme komunizma ova svetkovina je bila zabranjena, ali je sada ponovo aktuelna. Već tradicionalno doček pravoslavne nove godine organizovan je u zlatiborskom selu Jablanica.

Obeležavanje je počelo večernjom službom i paljenjem badnjaka ispred stare crkve brvnare posvećene Pokrovu Presvete Bogorodice. Gosti su stigli iz svih krajeva Srbije, ali i iz Crne Gore i Republike Srpske i za njih je ovo poseban doživljaj.

„Došli smo prvi put u Jablanicu i ovo je čaroban trenutak za nas. Volimo Zlatibor i sve je lepo“, pričaju gosti, a onima iz Republike Srpske ovo je poseban događaj jer se pravoslavna nova godina dočekuje kod crkve.

Jablanički sveštenik kaže da uoči srpske nove godine uvek ima mnogo ljudi bez obzira na zimu, sneg i niske temperature. Tako je bilo i sinoć, a noć je bila baš kakva treba da bude prava zimska.

„Na Božić treba da stegne jer kako kažu bez smrti nema ni vaskrsenja znači treba da stegne mraz da bi proleće i cela godina bili dobri“, objašnjava jerej Jovan Stojković, jablanički sveštenik.

Da sve protekne u najboljem redu pobrinuli su se organizatori iz Turističkog udruženja Jablanica. Kažu da im je najveće priznanje to što se gosti uvek vraćaju.

„Ko jednom dođe uvek se vraća i uvek dovodi nekoga sa sobom tako da se broj gostiju na ovoj manifestaciji stalno povećava“, ispričao je za ZOOM Žarko Božanić iz Turističkog udruženja Jablanica.

Na minus pet stepeni trebalo se zagrejati pa su posetiocima služeni čaj, kuvano vino i rakija, a da ne ostanu gladni brinuli su lovci koji su spremili gulaš od divljači.

Proprži se luk, stavi se meso, šargarepa, sve se izdinsta, naspe se voda i dodaju se začini, ali ne mogu da otkrijem koji jer je to mala tajna“, kroz smeh priča Ivan Jovanetić, čajetinski lovac koji je bio i glavni kuvar.

Najmlađi su uživali u predstavi Pozorištanca Smajli iz Užica.

Ipak najradosnija su na ovaj dan bila deca koja su sa nestrpljenjem očekivala Božić Batu i poklone.

Organizatori tradicionalnog dočeka pravoslavne nove godine su Turističko udruženje Jablanica , TO Zlatibor, MZ Jablanica, Sportski centar Čajetina i opština Čajetina.

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.