Divlje deponije u Rupeljevu (VIDEO)

RUPELJEVO, POŽEGA – Male divlje deponije, kojih prema procenama ima na nekoliko desetina hiljada, ruglo su Srbije i odraz loših navika stanovništva. Nekoliko njih se nalazi i u požeškom selu Rupeljevo.

Priroda, zdrava životna sredina i seoski mir opredelili su Miljana Mitrovića da se pre pola godine doseli na dedino imanje. Ono što se nikako ne uklapa u tu njegovu viziju su tri manje divlje deponije koje ga prate na putu do gazdinstva.

„Hteo bih i da osnujem porodicu i nastavim život ovde i stvarno ne želim, a čudno mi je i da iko drugi želi da prolazi pored ovih deponija i da živi sa njima“, žali se Mitrović.

l vlasnika klanice Dejan Đokić iritiraja deponija koja se pruža od puta kod klanice, pa sve do reke Đetinje, a na koju nesavesni građani donose od kabastog do životinjstog otpada.

„Ja nikad nisam bacio tu nešto iz našeg objekta. Sve što se ovde poroizvede na zakonski način se odlaže,  otpad odvoze utanove koje su za to zadužene“, tvrdi Đokić.

Ovaj prizor šteti i razvoju turizma u selu koje je na prvi pogled oazi mira, zelenila i tišine.

„Gosti se dive prirodi, ali ovo ruglo od smeća im ostavlja ružan utisak“, priča Miroslav Đokić, vlasnik vile „Vinka“.

U mesnoj zajednici Rupeljevo kažu da su na na glavnom putu sanirane deponije, ali sporednim putevima je to teže kontrolistati.

„Kontejnere smo imali, povučeni su zbog nepoštovanja nekakvih procedura odlaganja smeća. Tražili smo ih ponovo, ali opština za sada nema sredstava“, navodi predsenki mesne zajednice Veljko Milčanović.

I dok bahati meštani ne postanu svesni svojih postupaka, komunalna i ekološka inspekcija može samo po prijavi narediti njihovo uklanjanje.

„Postoje nezvanična saznanja za postojanje tih deponija, ali bez zvaničnih prijava mi ne možemo reagovati kako bi postupali“, dodaje načelnik inspekcijskih poslova opštine Požega Slobodan Totović.

 

You may also like...