Decembarski vazduh u Užicu opasan

UŽICE  – Užičani su prva tri decembarska dana udisali vazduh okarakterisan kao opasan za zdravlje. Koncentracija suspendovnih čestica PM10, štetnih po zdravlje, u subotu je iznosila 258, u nedelju 207, a u ponedeljak čak 294 što je skoro šest puta više od dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom, podaci su Zavoda za javno zdravlje Užice.

U utorak je zagađenje smanjeno na 72 mikrograma po metru kubnom, pa je vazduh okarakterisan kao nezdrav za osetljivu populaciju.

Kada je reč o novembru, vrlo nezdrav vazduh Užičani su udisali 24. novembra kada je izmerena koncentracija PM10 iznosila 131, što je najveća izmerena vrednost  za taj mesec u kome su dnevne granične vrednosti suspendovanih čestica prekoračene 16 dana.

Najzagađeniji vazduh tokom novembra bio je u Valjevu i Kosjeriću, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine. Dnevne granične vrednosti PM10 u Valjevu su bile prekoračene 26 dana, a u Kosjeriću 22 dana. U Kosjeriću je maksimalna dnevna koncentracija tih štetnih čestica tokom proteklog meseca bila 149 mikrograma po metru kubnom, odnosno 146 mikrograma po metru kubnom u Valjevu.

You may also like...