Dani ruske klasične muzike na Mećavniku (VIDEO)

MEĆAVNIK, MOKRA GORA – Trećeg dana festivala ruske klasične muzike „Boljšoj“ na repertoaru su, pored takmičenja mladih umetnika, koncerti Škole za muzičke talente iz Ćuprije i Studentskog centra iz Kragujevca, dok je veče rezervisano za koncert jednog od najtraženijih pijanista sveta Denisa Macujeva.

Na festivalu, koji traje četiri dana, 60 mladih umetnika iz Srbije, Republike Srpske i Rusije nadmeće se u izvođenju ruske klasične muzike za „Zlatnu matrjošku“. Festival je zamišljen kao promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija, a oni koji već više godina učestvuju znaju koje benefite im donosi boravak na Mećavniku.

„Najbitnije je što svi uživamo i u stalnom smo kontaktu sa klasičnom muzikom što ovaj festival čini jednim od retkih, fenomenalnih festivala u Srbiji“, kaže Ivana Damjanov studentkinja klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Jutarnji časovi na Mećavniku rezervisani su za projekcije kultnih ruskih filmskih ostvarenja, a svake večeri pod vedrim nebom svoja virtuozna umeća predstavljaju svetske zvezde klasične muzičke scene.

„Gledamo gde po svetu da odemo i vidimo takve umetnike i onda saznamo da će biti na Boljšoj festivalu, na istom mestu sa nama, da ne pominjem da nam je to besplatno“, navodi Vojin Aleksić, student violione na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Tako su ovi mladi ljudi već imali priliku da prisustvuju koncertu violioniste Nemanje Radulovića, prvaka baleta Konstantina Kostjukova, ali i američkog gitariste Gerija Lukas koji je dao muzičku pratnju nemoj ruskoj komediji „Šahovska groznica“ reditelja Vsevolda Pudovkina. Kostjukov ističe dragocenost festivala za umetnike iz Srbije i Rusije.

„Omladina u Srbiji je vrlo muzikalna, a Rusija ima bogatu muzičku školu, mislim da će da se stvori još bolja saradnja ove dve države, pa da pobednici  dobiju nastavak edukacije. Mislim da bolja ideja od „Boljšoja“ nije mogla da se desi“, ocenjuje Kostjukov.

Umetnički direktor manifestacije Emir Kusturica i član Uprvnog odbora kompanije Gaspromnjeft Aleksandar Dibalj, čija saradnja je pre šest godina i stvorila ovaj festival, istakli su prilikom otvaranja festivala njegovu jedinstvenost.

„Postoji li igde na svetu mesto skriveno kao što je Mećavnik na koga dođe iznenada najveći živi dirigent Gergev? Ima li mesta na svetu ovako skrivenog da se za klavirom poigrava majstor kao što je Denis Macujev i gde su veliki Gasprom i mali Mećavnik uspeli da nađu zajednički jezik? Mislim da nema“, rekao je Kusturica.

„Svi su navikli da na festivalima klasične muzike bude formalna odeća i lepa sala. Ali ne samo da se ovaj festival održava u selu, već i u čitavom svetu koji je zamislio Emir Kusturica“, istakao je Dibalj.

Festival se završava u utorak dodelom „Zlatne matrjoške“, nakon koje će nastupiti violionisti Julijan Rahlion i Roman Simović. Festival će zatvoriti Vlatko Stefanovski trio.

 

You may also like...