Čuture porodice Radovanović (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Više od dva veka porodica Radovanović iz Bajine Bašte izrađuje čuture i oni su jedini proizvođači u tom kraju.

Skoro svaka čutura na svadbama i slavama u bajinobaštanskom kraju izašla je iz majstorskih ruku porodice Radovanović. Nekada su se pravile od vrbe, a danas od javora, dok su iznutra zatopljene pčelinjim voskom i zauzimaju posebno mesto u narodnim običajima.

„Čutura je namenjena za pozivanje gostiju na svadbe. Zakiti se bosiljkom, peškirom, natoči se rakijom i služi se prvo domaćinu, kumu i starom svatu, a onda i ostaloj užoj rodbini“, kaže Milorad Radovanović za ZooMUE.

Iako se u početku protivio Milorad je po očevoj želji odlučio da nastavi porodičnu tradiciju i stari zanat sačuva od zaborava.

„U to vreme, tih 80-ih godina nisam hteo to da radim zato što je u to vreme bilo mnogo zahvalnije raditi u nekom društvenom preduzeću nego raditi privatni zanat“, priseća se Radovanović.

Vreme je pokazalo da nije pogrešio. Stariji sin Darko se vratio posle studija mašinstva i iskoristio znanje da modernizuje proces proizvodnje.

„Ja sam sedmo koleno i nekako je bilo glupo da ne nastavim tu tradiciju. Video sam brata on radi i onda sam se ja pridružio jer život u Beogradu je postao prebukiran i naporan. Na tim mašinama radimo modele graviranja slika po porudžbini Moj otac i brat nisu znali, nisu bili upućeni“, rekao je Darko Radovanović.

Mlađi sin Mladen od malih nogu je znao čime će se baviti i odmah po završetku škole posvetio se porodičnom zanatu.

„Uvek je to posao pre i posle škole. Uvek sam nešto radio kao mali u toj radionici i to je vremenom preraslo u ozbiljniji posao. Ovo retko ko radi, čak na ovaj način niko ne radi ovu vrstu suvenira i to daje posebnu draž ovom poslu“, kaže Mladen Radovanović.

Njihove drvene suvenire vole I domaći I strani turisti, pa dobijaju porudžbine iz svih krajeva sveta.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.