Čajetina učvršćuje saradnju sa Rusijom

ČAJETINA – Od danas je saradnja opštine Čajetina i Ruske Federacije dvosmerna, učvršćena i mnogo  jača, rekao je Jurij Barzikin predsednik odbora Trgovačke komore Rusije za turizam  i   potpredsednik Unije turističke privrede Rusije koji predvodi rusku delegaciju u poseti Zlatiboru.

 

rusi njih 4Na konferenciji za novinare gosdti iz Rusije govorili  su o turističkim potencijalima Zlatibora i okoline, koje su  imali priliku da obiđu u prethodnih nekoliko dana.„Ono što je intersantno za ruske turiste, Zlatibor već poseduje. Veliko interesovanje za verski turizam, gastronomski,  sportski i dečiji turizam, u smislu organizovanja sportskih priprema za decu. Ruskom turisti je od izuzetnog značaja domaćinski odnos, što su i sami gosti imali priliku da dožive tokom boravka na Zlatiboru. Povoljno tržište značajno može privući turiste iz Rusije, posebno ako je osnovna cena aranžmana povoljna, dok će za fakultativne izlete uvek izdvojiti značajnu sumu novca. U prilog tome govori i činjenica da ruski turista nije statičan, da voli da obilazi znamenitosti i da šopinguje“, rekao je Barzikin.

Jurij Barzikin naglasio je da je opština Čajetina jedna veoma uspešna opština, možda i najuspešnija u Srbiji, kao i da je siguran u razvoj saradnje sa njom na svim poljima. Bitan faktor za uspešnu saradnju zasigurno je i isprepletana istorija slovenskih naroda.
 Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina je istakao da očekuje da ova poseta već na leto pokaže prve rezultate
„Zbog sankcija, ruski turoperateri ove godine neće ići u Crnu Goru i 
Hrvatsku. Već smo čuli od crnogorskih hotelijera da su svi aranžmani sportskih ekipa koje su tradicionalno tamo odlazile, otkazani, to je šansa za Srbiju i za Zlatibor.Inače, baziraćemo se na saradnju uglavnom sa ruskim gradovima do milion stanovnika i udaljenijim regionima,što je veliki potencijal. Opštinsko veće Čajetine ovih dana je donelo odluku o bratimljenju sa ruskim gradom Čeboksarijem, koji ima oko 800.000 stanovnika – istakao je  Stamatović.
 Direktor Turističke organizacije Zlatibor, Arsen Đurić, istakao je da se u planovima organizacije na čijem je čelu, nalazi organizacija nastupa na ruskim sajmovima turizma, kao i da je već bilo nekoliko predstavljanja Zlatibora ruskim turistima. U poslednjih sedam godina, broj noćenja ruskih turista porastao je za 150 %, dok ih je samo u prošloj godini boravilo 2000 .
Na konferenciji je najavljeno da će pri opštini Čajetina, krajem maja biti otvorena  Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom.
ZooM

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.