Čajetina podnela zahtev za dozvolu za gondolu na Zlatiboru

ČAJETINA-Opština Čajetina podnela je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zahtev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju gondole na Zlatiboru.

Kako se navodi, Čajetina je posle „višemesečnih apela i upozorenja“ tog ministarstva, iskoristila mogućnost da se projekat izgradnje gondole radi po fazama i da se građevinska dozvola može izdati za svaku fazu gradnje, odnosno za one delove na kojima su rešena imovinska pitanja.

Navodi se da su podnošenjem zahteva „neprijatnosti pošteđeni i građani koji će se odazvati pozivu predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića da u subotu počnu radove na izgradnji gondole, jer svaka gradnja bez građevinske dozvole predstavlja krivično delo“.

Ministarstvo je zahvalilo predsedniku opštine Čajetina, Milanu Stamatoviću, što „nije dozvolio da na Zlatiboru zavlada nezakonje“ i navelo da „stoji na raspolaganju za svaku pomoć kako bismo zajedno izgradili jednu od najvećih gondola u Evropi“.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović izjavio je ranije da gondola na Zlatiboru treba da ima devet kilometara i da će biti najduža te vrste na svetu.

Trasa od centra Zlatibora do vrha Tornik košta 13 miliona evra i celu investiciju finansira opština Čajetina.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović upitao je državu Srbiju „zašto nema snage ili ne želi“ da na osnovu Rešenja o utvrđenom javnom interesu Vlade Srbije, prenese zemljište toj opštini, radi dobijanja dozvole za izgradnju celokupne trase gondole na Zlatiboru.

Stamatović je u saopštenju naveo da opština Čajetina nije dobila građevinsku dozvolu za izgradnju gondole, već da je „posle mnogo muke sa državnim institucijama, birokratijom i čekanja“, podnela zahtev za izgradnju poslednje stanice na Torniku.

Foto: Opština Čajetina

„Za to smo čekali papire i saglasnosti više od četiri meseca, iako je utvrđen javni interes i bez obzira na to što su u pitanju samo parcele u korisništvu republičkih javnih preduzeća“, naveo je Stamatović.

On je ocenio da sam zahtev „ne znači i izdatu građevinsku dozvolu i početak gradnje“.

„Zahvaljujemo se Ministarstvu, ministarki i njenim saradnicima na obaveštenju o procedurama koje odlično poznajemo. Ono što bi bilo bolje razjasniti i nama u opštini Čajetina, našim građanima i javnosti Srbije, jeste to zašto nije rešen status državne imovine na preostale četiri faze na trasi gondole“, piše u saopštenju.

Predsednik opštine Čajetina je dodao da je saopštenje Ministarstva građevinarstva o prijemu zahteva za dozvolu za izgradnju „decenijske investicije“ za Srbiju „prvi uspeh“ najavljene radne akcije za izgradnju gondole na Zlatiboru.

You may also like...