Braća i sestre trubači (VIDEO)

POŽEGA – U porodici Ilić u požeškom selu Čestobrodica dva su trubačka orkestra. Jedan vode braća Lazar i Stefan, a drugi sestre bliznakinje Marija i Maja.

Zvuk trube je u porodici Ilić od davnina omiljen. Iako niko nije bio muzičar, tu nepravdu rešio je da ispravi deda Srećko, pa je trube u ruke prvo dao Lazaru i Stefanu, još dok su bili niži razredi osnovne škole. Posle pet godina, orkestar Braća Ilić već je osvojio priznanja na Saboru trubača u Guči.

„Trebalo je baš dosta truda i da se vežba, ali smo 2015, 2017. i 2018. godine bili najboli pionirski orkestar u Guči“, kaže Stefan.

Iako netipično za devojčice, truba su se latile Lazarove i Stefanove jedanestogodišnje sestre Maja i Marija na koje njih dvojica prenose znanje.

„Moja braća su stalno išli na neke svirke, a to se svidelo i meni. Rekla sam dedi da i ja hoću da sviram i on me je odveo na časove kod Veljka Ostojića. Prvo što me je naučio da sviram je „U livadi pod jasenom““, priča Maja.

„Sviram već godinu dana i uopšte mi nije teško, dosta sam postigla vežbanjem i nadam se da će i ubuduće lako ići“, dodaje Marija.

Deda Srećko je najveći ljubitelj trube u porodici, ali je najsrećniji jer ih je usmerio da kvalitetno troše vreme.

„Oni ne trče uveče u grad, već u muzičku školu ili da vežbaju, a vikendom na svirke. Lepo popunjavaju vreme“, kaže deda Srećko.

A milina Božija je čuti trube iz svoje porodice, kažu i prababa i pradeda koji su se vratili iz Švajcarske na svoje imanje u Čestobrodicu, pa prate svoje unučiće na svirkama.

„Baba mora da ide na svirke i da da koju paricu deci. Svi su dobri, bore se, lepo uče i školu i baš smo ponosni zbog njih“, kaže prabaka Milojka.

Braća i sestre Ilić pohađaju i muzičku školu u Požegi i sanjaju da jednog dana osvoje zlatne trube u Guči, tamo gde su ih osvojili i mnogi majstori trube ovog kraja.

 

You may also like...