Bolest plavog jezika u Zlatiborskom okrugu

ČAJETINA  / UŽICE – Bolest plavog jezika, koja  napada ovce i goveda, zabeležena je u sedam opština Zlatiborskog okruga,  u Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši, Čajetini, Bajinoj Bašti, Kosjeriću i Požegi.

U Čajetini su od bolesti plavog jezika obolele 104 ovace, 30 je uginulo, dok je istovremeno registrovano sedam goveda zaraženih ovom bolešću, od koji je jedno uginulo, rekao je za Tanjug  veterinar Dušan Knežević.

plavi-jezik-krava-ovcaOvo virusno oboljenje, koje prenose komarci, do sada je identifikovano u 57 poljoprivrednih domaćinstavana, odnosno u 14 čajetinskih sela.

Knežević kaže da je prvi slučaj u Čajetini prijavljen 26. septembra u poljoprivrednom domaćinstvu Aranđela Slovića iz Golova, gde je obolelo pet ovaca.

U međuvremenu, uginule su još dve ovce i jedno jagnje, a dve novoobolele su se upravo ojagnjile.

Vakcina za sada u Srbiji nema, tako da je jedini način lečenja brzo prepoznavanje simptoma i adekvatna terapija.

Bolest se ne prenosi sa životinje na životinju, međutim dok se vakcina ne obezbedi i donese oduka o vakcinaciji, neophodno je da vlasnici životinja prate stanje i na vreme obaveste veterinara, savetuje Knežević.

U dogovoru sa inspektorima veterinarske struke prave se spiskovi na terenu kako bi se obolele životinje registrovale kako bi Ministarstvo nadoknadilo štetu svima kojima su životinje uginule dok ne stignu vakcine.

Kako se bolest ne bi širila, meso se neće koristiti ni za ishranu lešinara.

Knežević dodaje da je zbog pojave bolesti plavog jezika trgovina stokom zabranjena, a klanje je dozvoljeno samo zdravim grlima koja su prethodno pregledana i to samo u klanicama koje se nalaze na području opštine Čajetina.

You may also like...