Berači maline isplaćeni posle javne kritike gazde (VIDEO )

UŽICE – Dva mladića iz Užica, kojima je malinar ostao dužan za četiri dana branja malina, dobili su zarađenih 17 hiljada dinara posle mesec dana čekanja. Isplata je stigla nakon javne kritike i medijske pompe koju je njihova priča izazvala na društvenim mrežama.

Dva brata u nameri da sami zarade novac za letovanje javili su se na oglas za branje maline. Dogovorili su se za dnevnicu od 2 800 dinara, međutim, posle četiri dana nadničenja, gazda ih je obavestio da je malina trula i da više ne dolaze.

„Kada su ga pitali za novac rekao im je da nema i da sačekaju da mu hladnjačar prebaci novac. Od tad im se nije javljao. Prošlo je mesec dana, zvali smo ga i ja, i žena, i baba i ni nama se nije javljao. Slučaj smo prijavili policiji koja ga je odmah privela i gde im je on, takođe, rekao da nema novac“, priča otac mladića Predrag Mitrović.

Roditeljima je ostalo samo da pokrenu privatnu tužbu, što bi za naplatu 17 000 dinara duga, iziskivalo dosta vremena i mnogo više novca. Priču su podelili na društvenoj mreži, a potom je dospela u medije.

„Kad je video da se digla medijska pompa doneo je novac, do dinara. Neverovatno je da  preksinoć nemaš novac, a posle 24 sata ga imaš“, kaže Predrag.

On ističe da ovakvi slučajevi, koji nisu izolovani, bacaju ljagu na ozbiljne malinare.

„Žalosno je zbog ozbiljnih malinara, ljudi koji rade s njom po 30 i 40 godina i koji unapred obezbede novac za radnike. Zamisli kako zbog ovakvih pojedinačnih slučajeva ispada da su i ostali prevaranti, a zaista nije tako, u svakom žitu ima kukolja“, zaključuje Predrag.

U Srbiji još uvek ne postoji tačna evidencija koliko ima sezonskih radnika, njima ne ide staž, nemaju penziono ili zdravstevno osiguranje, pa samim tim ni sigurnost u naplati zarade. Sve je i dalje na dogovoru i poverenju.

 

 

 

 

You may also like...