Benefiti novog Carinskog zakona za privrednike

UŽICE-Užičkim privrednicima danas su na skupu u Regionalnoj privrednoj komori predstavnici Uprave carina predstavili novine u zakonskim propisima koje se odnose na carinsko poslovanje.

Novi zakon koji je u primeni od polovine ove godine predviđa brojne benefite koji treba da omoguće brzo,efikasno poslovanje sa što manje troškova,bez učešća diskrecionog prava pojedinca koji odlučuje šta može a šta ne,istakao je zamenik direktora Uprave carina Republike Srbije Veselin Milošević.

„Osnovni benefit koji novi Carinski zakon predviđa je obaveza Republike Srbije,Ministarstva finansija i Uprave carina da u potpunosti kompjuterizuje carinsko poslovanje do 2023.godine.Ono što smo dobili u tranzitu gde smo ukinuli carinske deklaracije ,uradićemo i kod izvoza i uvoza.Tako ćemo stvoriti potpuno bezpapirno okruženje da bi privreda mogla da posluje kako posluje i u savremenim carinskim administracijama.Iz ovog benefita proističu i svi ostali“ ,naglasio je Milošević.

Kristina Đurić iz Privredne komore Srbije je istakla da je ovo segment propisa koji je jako značajan za poslovanje,a novine u zakonu poput kućnog carinjenja i mogućnost 24 časovnog izvoza,omogućiće brži protok robe i razmenu dobara.

„I dalje će Privredna komora nastaviti da odgovara na pitanja privrede i da sa Upravom carina nalazi najbolja rešenja sa kojima se oni svakodnevno suočavaju u poslovanju“ ,rekla je Đurićeva.

You may also like...