Arhitektura Niša u Jokanovića kući

UŽICE – Izložba pod nazivom „50 godina Moderne arhitekture Niša 1930-1970“, arhitekte Aleksandra Kekovića, biće otvorena večeras u Jokanovića kući. Ova izložba je prva od četiri planirane izložbe koje imaju svrhu da prikažu graditeljsku baštinu nastalu u periodu od oslobođenja Niša do danas.


izlozba jk2„Spremajući izložbu autor je iz ogromne dokumentacije detaljno i profesionalno izabrao primere koji na najbolji način ilustruju arhitektonski, društveni, ekonomski i kulturni razvoj grada. Prvenstvena uloga ove izložbe je da ponudi informaciju o graditeljskoj i kulturnoj prošlosti Niša“, rekao je arhitekta Dušan Kuzović.
„Očekujem da će ova izložba doprineti estetskom vaspitanju u oblasti arhitekture i da će se pojaviti pismeni i svesni građani koji će znati da vrednuju građeni svet oko sebe. Ova izložba je deo ciklusa čija je svrha da domaćoj javnosti prezentuje drugačiji sistem vrednosti u odnosu na onaj koji smo prinuđeni da živimo“ ,naglasio je Kuzović.
Arhitekta Aleksandar Keković aktivno se, pored proučavanja istorije arhitekture, bavi arhitektonskim projektovanjem, istupa u javnosti braneći interese dobre arhitekture i nastavnik je na Arhitektonsko- građevinskom fakultetu u Nišu.
Izložba, koju je u Jokanovića kući priredio Narodni muzej Užice, biće otvorena od 11. aprila.
ZooM

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.