8,6 miliona dinara opština Prijepolje izdvaja za porodilje

PRIJEPOLJE – Država Srbija već duži niz godina ima problem sa natalitetom, rađa se sve manje dece, a osim svakodnevnh upozorenja, gradske i opštinske vlasti u zemlji malo čine da podstaknu mlade da postanu roditelji. Uprkos sve prisutnoj brizi zbog pada nataliteta, da li će nezaposlena trudnica ili porodilja biti i materijalno podržana – u značajnoj meri zavisi od toga da su vlasti u njenom gradu ili opštini izdvojile novac za to. Roditeljski dodatak koji sleduje svakoj novopečenoj majci, jedna je od retkih mera podrške države većem rađanju.

Dodatak za prvo dete isplaćuje se jednokratno, a za ostalu decu u jednakim ratama. Za prvo dete majka dobija 37 519 dinara, za drugo 146 713, za trece 267 072, a za cetvrto 352 092 dinara. U poslednjih nekoliko godina opštine u Srbiji uvode naknade i socijalna davanja trudnicama i porodiljama. S obzirom da ne postoji jedinstvena politika ovih naknada i davanja, visina i način isplate se razlikuju od grada do grada. Kada je reč o o isplati naknada porodiljama, one su obično utvrđene kao jednokratno davanje koje se kreće od 10 000 do 50 000 dinara.
bebeOpština Prijepolje od 2012. godine ima stavku u lokalnom budžetu, koja je predviđena za pružanje novčane pomoći svakoj novorođenoj bebi.
“U 2012. godini za ovu namenu izdvojeno je 4 miliona dinara, što znači da je svakoj novorođenoj bebi opredeljena jednokratna pomoć od po 10 000 dinara. Isti iznos opredeljen je i u 2013. godini, dok je prošle godine za ovu namenu lokalna samouprava opredelila vise od 7 miliona dinara”, rekao je Eldin Jejna, član opštinskog Veća zadužen za socijalnu zaštitu. On je dodao da je budžetom za ovu, 2015. godinu, lokalna samouprava planirala blizu 8 600 000 dinara, kao pomoć trudnicama i porodiljama.
Neki drugi gradovi i opštine u Srbiji izdvajaju znatno veća sredstva kao pomoć porodiljama i trudnicama. Tako, na primer, grad Valjevo isplaćuje davanje nezaposlenim porodiljama u visini od 10 000 dinara mesečno do navršene godine zivota deteta, a za porodilje koje dobiju dete 1.januara ili 14.januara obezbeđeno je dodatno jednokratno davanje u iznosu od 20 000 dinara. Grad Jagodina, pored jednokratnog iznosa od 22 500 dinara i 12 000 dinara mesečno do navršene jedne godine života deteta, nezaposlenim porodiljama za četvrto i svako sledeće rođeno dete obezbedjuje naknadu u visini od 200 evra mesecno do navršene 18. godine života deteta! Beograd ima najveći iznos jednokratne pomoći porodiljama u iznosu od 50 000 dinara za nezaposlene porodilje. Grad Leskovac izdvaja 10 000 dinara mesečno za zaposlene i 20 000 dinara za nezaposlene porodilje. Grad Užice izdvaja jednokratno 28 000 dinara.
Svakako da suma koju izdvaja Prijepolje nije prevelika, ali s obzirom u kakvom je ekonomskom stanju naša opština, dobro je da uopšte ima bilo kakve novčane pomoći. Dobra stvar je i što se iz godine u godinu taj iznos povećava, pa se u odnosu na pre tri godine izdvaja oko 4 i po miliona dinara više za porodilje.
Međutim, statistika je neumoljiva. Prema podacima Matične službe 2010. godine u Prijepolju je rođeno 387 beba. Godinu dana kasnije, odnosno 2011. godine, 329 beba. Tokom 2012. godine bilo je 325 novorođenčadi. Svetla tačka bila je 2013. godina kada je u opštini Prijepolje rođeno 419 beba, da bi prošle godine taj broj bio 364.
Pored konstantnog iseljavanja stanovnika, Prijepolje definitivno ima problem i sa natalitetom. Dovoljno je prošetati od osnovne do osnovne škole na teritoriji naše opštine, kako bi se na delu videlo koliko i kojim intezitetom se smanjuje broj đaka.. Čak i kada bi lokalna samouprava duplirala trenutna izdvajanja za porodilje, pitanje je koliko bi to dalo rezultata.
A.Rovčanin / ZooM

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.