1600 manje nezaposlenih (VIDEO)

UŽICE – Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala u Užicu nalazi se 10300 nezaposlenih lica, što je 1600 lica manje u odnosu na isti period prethodne godine, rekla je direktorka filijale Zorica Milošević.

„Ovo je posledica uspešno sprovedenih mera i programa aktivne politike u toku protekle godine. Njima je obuhvaćeno oko 900 lica što ukazuje na činjenicu da postoje snažni finansijski podsticaji  koji motivišu poslodavce da zapošljavaju lica sa evidencije“, navela je Milošević na Sajmu zapošljavanja koji je danas održan u Užicu.

Nacionalna služba za zapošljavanje izdvaja 10 miliona i 600 hiljada dinara za četiri aktivne mere zapošljavanja: samozapošljavanje, nova radna mesta, stručna praksa i javni radovi dok ih grad Užice sufinansira  sa 11 miliona dinara.

„Videćemo da kroz ove aktivne mere zapošljavanja zaposlimo još oko 150 lica“, rekao je član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja Vidoje Drndarević.

Milošević je navela da filijala prati mere zapossljavanja i da u 50 odsto slučajeva radnici ostanu zaposleni kod poslodavaca, a ukoliko ne ostanu u vrlo kratkom periodu nađu posao kod novog poslodavca, dok je uspešnost Sajama zapošljavanja od 20 do 45 odsto.

Na Sajmu je učestvovalo 29 poslodavaca iz Užica i okoline koji su ponudlili više od 150 slobodnih radnih mesta za radnike metalurške, mašinske i elektro struke, diplomirane hemijske, mašinske i elektro inženjere i inženjere tehnologije tekstila i prehrambene tehnologije, arhitekture, CNC strugara, glodača i brusača i druge radnike metalske struke, ekonomske, trgovinske i komercijalne struke, vozača B, C i E kategorije u zemlji i u međunarodnom transportu.

Priliku da dođu do posla na Sajmu imali su i radnici prehrambene struke i radnici na preradi voća i povrća, konobari i šankeri, radnici građevinske struke, agenti prodaje životnih i neživotnih osiguranja i bankarskih usluga, socijalni radnici, medicinske sestre-vaspitači i diplomirani vaspitači.

Deficitarna zanimanja na evidenciji užičke filijale su inženjeri mašinstva i elektrotehnike, profesori nemačkog jezika, diplomirani farmaceuti i farmaceuti tehničari.

Suficitarna zanimanja su svi stepeni ekonomske struke i maturanti gimnazije, neki profili poljopirivredne i mašinske sturke četvrtog stepena.

You may also like...