100 godina obrazovanja učitelja (VIDEO)

UŽICE – Svečanom akademijom i izložbom užički Pedagoški fakultet obeležio je svoj dan i 100 godina obrazovanja učitelja u Užicu.

Dekanka fakulteta Snežana Marinković podsetila je da je prvih 35 učitelja u Užicu počelo  da se obrazuje 1919. godine u Pedagoškom odeljenju otvorenom u okviru tadašnje Gimnazije, da je Učiteljska škola osnovana 1926. godine, a 1972. godine Pedagoška akademija. Ona 1993. godine prerasta u Učiteljski fakultet koji je 2017. godine promenio naziv u Pedagoški fakultet.

„Diplomu fakulteta do sada je steklo 2840 studenata, diplomu master akademskih studija 402 studenta, a odbranjeno je 13 magistarstih i 14 doktorskih disertacija. Dan fakulteta jeste praznik studenata i prvi dan proleća, proslava mladosti, lepote i ponovnog rađanja. Oni učestvuju u mnogobrojnim nastavnim i vannastavnim aktivnostima i humanitarnom radu, jednom rečju, u ovoj sredini izrastaju u dobre učitelje i dobre ljude“, rekla je dekanka.

Prorektor Univerziteta u Kragujevcu Savo Trifunović pohvalo je zaposlene na Pedagoškom fakultetu za doprinos razvoju i rastu Univeziteta.

„Sve što ste do sada radili, čini ste to kvalitetno i u rukovodećim i u stručnim organima. Imaćete uvek podršku za dobre ideje koje su u funkciji traženja istine, razvoja pedagoških nauka i obrazovanja prosvetnog kadra za našu državu i društvo“, poručio je Trifunović.

Gradonačelnik Užica je čestitajuću jubilej poručio da „zaokružiti 100 godina postojanja i borbe za opstanak zaslužuje svako poštovanje“.

„Mnogo toga je stalo u ovih 100 godina obrazovanja kadra koji nosi najveću odgovornost za formiranje odnosa prema učenju i znanju kod najmlađih. Od temelja koje oni postave zavisi koliko će generacije doprinositi zajednici i društvu. Obrazovanje je najmoćnije oružje koje čovek može upotrebiti da promeni svet. Prvi vek obrazovanja u našem gradu obavezuje  da cilj podučavanja novih generacija uvek bude da znanje prenesu na one na kojima svet ostaje kako bi oni bili kadri da pomognu da planeta postane bolje mesto“, rekao je Petković.

Obeležavanje jubilja počelo je sinoć  Besedničkim večem koje je okupilo 16 studenata koji su se takmičili u recitovanju stihova i  kazivanju beseda. U recitovanju stihova pobedila je Milena Čantrak, a u besedništvu je pobedila Milica Gluščević. Danas je, pre akademije, na fakultetu otvorena izložba akademskog slikara Obrada Jovanovića „Sam na kraju sveta, a iznad kuće“.

You may also like...