1. mart u Sjenici bio najhladniji u poslednjih pola veka

SJENICA – U Meteorološkoj stanici Sjenica u četvrtak ujutru izmereno je -23 Celzijusova stepena, a u Karajukića Bunarima na centralnom Pešteru gde je obično najhladnije čak -26 stepeni. 

Meteorolog Fadil Mahmutović, rukovodilac Meteorološke stanice u Sjenici kaže da je od kako se meri temperatura na Pešteru, ovo bio drugi najhladniji 1. mart i da je hladnije bilo samo 1. marta 1965. godine kada je izmereno -25.

„Noć na Pešteru je bila tiha i vedra, što je uz priliv vazduha sa severa kontinenta uslov za izuzetno niske temperature, jer dolazi do temperaturne inverzije“, objašnjava Mahmutović i dodaje da je oko osam sati ujutru „otoplilo“ do -19 stepeni.

Meštani zlatarskih sela tvrde da je poslednja dva jutra u Drmanovićima bilo 25 ispod nule, a u Đenadića polju i Akmačićima, živa na termometru spustila se na minus 23.

„Prošla godina je bila hladnija, pa nam sada ovaj mraz ne izgleda toliko strašno koliko su nas plašili vremenskom prognozom. Lane je kod nas u Đenadića polju termometar pokazivao i 32 stepena ispod nule“, priča meštanin Vidomir Gvozdović.

Pešterska visoravan, koju mnogi nazivaju i srpskim Sibirom odvajkada je poznata po polarnim hladnoćama. Ekstremno niska temperatura izmerena je 26. januara 2006. godine kada je zabeležen balkanski rekord u hladnoći. Tog jutra u stanici Karajukića Bunari izmereno je minus 39,6. Meštani tvrde da je bilo i -41, ali njihova merenja nisu bila zvanična.

Izvor: Novosti

You may also like...